Apa-havas
 Az Apa-havas 1329 m-es csúcs a Keleti-Kárpátokban, Csíki-havasokban, Gyimesekben. A hegygerincen húzódott az "ezeréves" határ, 1862 előtt a a Magyar Királyság és Moldva között, 1862 után a Magyar Királyság és Kis-Románia között.
/ A vlachok, magyarul oláhok, Moldva és Havasalföld egyesülésekor a Római Birodalomtól "kölcsönözték" a Románia országnevet és a román népnevet./
Trianon után belső megyehatárrá vált, de 1940 és 1944 ( 1947 ) között ismét magyar - román határ. / Ezt az időszakot ma is nagy örömmel emlegetik az idős gyimesi csángók, "kicsi magyar időknek" nevezik./
 A II. világháborúban a románok 1944 augusztus 23-i árulása, átállása után az orosz csapatok a Keleti, Délkeleti Kárpátok hágóin át törtek Erdélyre. A Gyimeseket Sebő Ödön csapategysége, a 32-es székely határvadász zászlóalj, a "halálraítélt zászlóalj" egy része, és egyéb a parancsnoksága alá rendelt egységek védték. Oly derekasan küzdöttek, hogy az oroszok nagy védelmi erőt feltételeztek, és itt jutottak be utoljára Erdélybe. Az oroszok az Úz völgyén és északon is megkerülték a Gyimest. A németek a vasúti hidat is felrobbantották. Már utánpótlás sem érkezhetett. Szeptember 16-án éjszaka Sebő Ödön főhadnagy megmaradt katonái Hidegségnél gyülekeztek, és Csíkszentdomokos felé kitörtek a gyűrűből. S végül egészen Németországig tartott a csoport visszavonulása, közben gyakran utóvédként vetették be őket.
 A védelmi harcok állásai, lövészárkok, géppuskafészek, ütegállás, voltak az Apa-havason is. Ezek nyomai ma is láthatóak a csúcson. A Csíkszépvízi Közbirtokosság állította fel az emlékezés keresztjét a Mária Terézia idejéből maradt határ halom köveivel, annak helyén, a háromszögelési pont mellett.
/ A csúcsról gyönyörű a kilátás minden irányba. / fotók: 2017./

Kattintson egy képre, ha szeretné nagyobb nézetben megtekinteni.  / Nyitóoldal: www.erdely-szep.hu /