Árkos
Árkos, Sepsiárkos, 1200 fős, gyakorlatilag színmagyar, ill. székely település Sepsiszentgyörgytől északnyugatra, az Olt folyóba ömlő Árkos patak mellett. 1332-ben Arcus néven említik. Nevét a magyar eredetű árok jelentésű patakról kapta. Közelében avar-kori sáncok vannak. Határában egy hegyfokon menedékvár nyomai látszanak. A falu közepén áll a XVIII. századi barokk Szentkereszti kastély, melynek parkja arborétum. A mai unitárius erődtemplom helyén XIII. századi román stílusú templom állt, melyet a XV. században részben átépítettek, 1830-ban pedig elbontottak. Ekkor épült helyette a mai egyhajós templom. Várfalai a XV.-XVII. századokban épültek, a XVII. században olasz bástyákkal erősítették meg. A hagyomány szerint utolsó ostroma az 1658-as török-tatár betöréskor volt.
 Az erődtemplomhoz a közelben lakó Bálinth Zolinál van kulcs, aki az erőd bástyáiban saját gyűjtésből kis népművészeti és történeti múzeumot rendezett be. Lakásuk is egy kis múzeum, érdemes oda is elmenni.
Zoli és felesége vendéglátással is foglalkoznak, a szálláshely bemutatása a neten: https://www.szekelyszallas.hu/szallas/arkosi-muzeumert-panzio-2118/adatlap , telefonszáma: 00-40-757-106-545, email címe: arkosmuseum@freemail.hu

Kattintson egy képre, ha szeretné nagyban megtekinteni.     / Nyitóoldal: www.erdely-szep.hu /