Borosjenő és Pankota
Borosjenő első írásos említése 1295: castri Jeneu. Neve a honfoglaló magyar Jenő törzs nevéből származik, későbbi előtagja a bortermelésre utal.

 Négy saroktornyos várkastélya XIII. század végi eredetű. A török időkben fontos végvár volt, többször gazdát cserélt. Külső olaszbástyás várfalait a török időkben építették. A várat a Fehér-Körösből kiágazó vizesárok vette körül. 1658-ban a II. Rákóczi György ellen vonuló budai pasa vette be, s 1683-ig török kézen maradt. A várkastélyban árvaház működött, most üresen áll. A lepukkant településen már Trianon előtt is több román lakott mint magyar, a magyarok aránya most 10 % körül van.

 Pankotán született Csíky Gergely drámaírónk, szülőházán  márvány emléktáblát helyezett el az aradi Kölcsey egyesület 1906-ban. Pankota neve személynévi eredetű, talán egy Pokata nevű személyről. Trianon előtt 2200 magyar, 1870 román és 1020 német lakosa volt, mára a magyarok aránya 10 %-ra csökkent. Bencés monostora és vára is volt, már csak csekély romjaik találhatók a település határában.   

Kattintson egy képre, ha szeretné nagyban megtekinteni.     / Ha nem a nyitóoldalról érkezett, a nyitóoldal innen elérhető: www.erdely-szep.hu /