Homoród
 Homoród a Nagy-Homoród és a Kis-homoród patakok összefolyásánál lévő takaros, egykori szász település. Nevét a Homoród patakról kapta, amely a magyar homorú szó birtokos ragos alakja. Bár fennmaradt első okleveles említése kései, a szász település kialakulását és az evangélikus erődtemplom építését a 13. századra teszik. A román stílusú különleges egyhajós csarnoktemplom 1270 körül épült. A 16. században erődtemplommá építették át, ekkor épült a vastag falú, 8 emeletes, lőrésekkel és gyilokjárókkal ellátott öreg torony is a szentély fölé. A diadalív elfalazásával a szentély a torony része lett, itt érintetlenül, bár romosan, töredékesen megmaradtak három kor faliképei, a 13.-14.-15. századokból.

 Trianon előtt Homoród német többségű vegyes lakosságú falu volt, mára az arányok a szászok kitelepülésével jelentősen megváltoztak: románok: 60 %, magyarok: 24 %, németek: 4 %, egyéb: 12 %. A németek és a románok egy része is beszél valamilyen szinten magyarul. A bejutáshoz a harangozót, vagy a lelkészt kell keresni, szívesen segítenek.

Kattintson egy képre, ha szeretné nagyban megtekinteni.     / Ha nem a nyitóoldalról érkezett, a nyitóoldal innen elérhető: www.erdely-szep.hu /