Kolozsvár 4
Kolozsvár a kincses város évszázadokon át Erdély "fővárosának" számított, erdélyi nagyjaink közül sokan leltek itt végső nyughelyre. A temetőt az 1585-ös pestisjárvány idején létesítették, s rövidesen felnyúlt a domboldalra is. Neve: Házsongárd német, sváb eredetű, a haselgarten = mogyoróskert, vagy a hasengarten = nyúlkert szóösszetételekből származik. Köztemetőként hozták létre, így bárki temetkezhetett ide. A várost németek és magyarok lakták, a németek is elmagyarosodtak, így lényegében magyar temető volt. Többször bővítették, parcellázták, a meg nem váltott sírokat, sírhelyeket újra "értékesítik". Ezt kihasználva egyre több románt is ide temetnek, sőt szemtelenül beköltöztek híres magyarok kriptáiba, mauzóleumaiba is !! Most már mintegy 100 síremlék műemléki védelem alatt áll, így javult a helyzet.

"Egy délután a zajtól messze szöktem, s az életemet mentem kipihenni a Házsongárdi öreg temetőben." / Wass Albert./

2012-ben egy nyári délután Gál Levente kolozsvári túravezető barátunkkal jártunk ismét a temetőben, e fotókat ekkor készítettem.

Videoklip a fotókkal: http://www.youtube.com/watch?v=vCRRcOHdpoM&list=PL94FD6D9E71D5C8C3&index=3   

Kattintson egy képre, ha szeretné nagyobb nézetben megtekinteni.  / Ha nem a nyitóoldalról érkezett, a nyitóoldal innen elérhető: www.erdely-szep.hu /