Kraszna
Kraszna első írásos említése 1213: Karasna. Nevét valószínűleg a Kraszna folyótól kapta, a szép vagy a vörös szláv eredetű szavak egyikéből. A környék a Csolt-Vata nemzettség szállásterülete volt. Krasznavár körül alakult ki a 11. század elején a Szent István kori Krasznai várispánság, Kraszna vármegye. Az ispánsági vár helyét eddig nem sikerült egyértelműen lokalizálni, valószínűleg 1241-ben ment tönkre a tatárjárás idején, mert ekkortól Kraszna helyett az újonnan épült Valkóvár lett Kraszna vármegye székhelye. Kraszna esperesség központja is volt, Árpádkori esperesi temploma is a tatárjárás során mehetett tönkre. A jelenleg is látható 4 fiatornyos református temploma a 14 században épült, természetesen akkor még római katolikus templomnak. Festett kazettás mennyezete a 1736-ban készült. A települést a későbbiekben többek között birtokolták a Bánfíak, Báthoryak, Rákócziak is.

 Trianon előtt 3884 lakosából 3790 magyar volt, azaz színmagyar település volt. A faluban ma is 90 % körül van a magyarok aránya, de a községhez, mint községközponthoz a román lakosságú Máron, valamint Krasznahosszúaszó és Ráton is hozzátartozik.  

Kattintson egy képre, ha szeretné nagyban megtekinteni.     / Ha nem a nyitóoldalról érkezett, a nyitóoldal innen elérhető: www.erdely-szep.hu /