Nagykároly
Nagykároly alföldi kisváros a Parciumban. Első fennmaradt írásos említései: 1264: Karul, 1320: Villa Karul. Magyar névadási szokás szerint személynévi eredetű. A karul a karvaly madár török eredetű neve. Az első kastélyt 1482-ben építették a Károlyiak Mátyás király engedélye alapján. 1592-ben külső várfalakkal, vizesárokkal erősítették meg. A Rákóczi szabadságharc idején a kurucok egyik központja volt, 1711-ben Károlyi Sándor és Pálffy János itt kezdték meg a szatmári béke tárgyalásait. A város 1780-tól 1920-ig Szatmár vármegye székhelye volt.

A várkastélyt 1699-ben, 1794-ben és 1894-ben is átépítették, utoljára Ybl Miklós tervei alapján. Az elmúlt években gyönyörűen felújították, szépen berendezett múzeum van benne. 

A Trianoni békediktátummal annak ellenére csatolták Romániához, hogy színmagyar lakosságú volt. Mára a magyarok aránya 55 %-ra olvadt, de még őrzi magyarságát.

Kattintson egy képre, ha szeretné nagyobb nézetben megtekinteni.  / Ha nem a nyitóoldalról érkezett, a nyitóoldal innen elérhető: www.erdely-szep.hu /