Nagyvárad 2
Nagyváradról ismertetőt már tettem fel: http://www.erdely-szep.hu/Nagyvarad/index.html . A legtöbbször csak átrohanunk a városon, 2009-ben megálltunk és megnéztük a várat, amely még eléggé elhagyatott romos állapotban volt. Remény van rá, hogy rövidesen felújítják. Ma már természetesen semmi sem látszik az egykor Szent László királyunk alapította várból, a 18. századi habsburg építkezések nyomán alakult ki a mai vár.

 1241-ben a mongolok felgyújtották a várost és a várat. A várat a Hunyadiak jelentősen bővítették és megerősítették, 1474-ben az első török ostromnak sikeresen ellenállt, Filipecz János püspök az ostrom után egyből helyreállította és új erős kőfalakat is emelt. 1514-ben Dózsa György ostromolta sikertelenül. Mohács után Várad lett Erdély központja, Fráter György tovább erősítette és újabb bástyát és falakat emelt. Halála után az Izabella királyné pártján álló Varkoch Tamás 9 hónapi ostrom után foglalta el az erdélyi hadakkal. A megrongált vár helyén egy újabb, erősebb 5 olaszbástyás vár épült Báthori István fejedelem irányításával. 1598-ban a török sikertelenül ostromolta. Bethlen Gábor és I. Rákóczi György fejedelmek tovább építették, erősítették. A belsővár is 5 bástyás lett. A középkori székesegyházat is ekkor bontották el, helyette új templom épült. II. Rákóczi György fejedelem sikertelen lengyel hadjáratát követően a mintegy 60.000 fős török seregnek 1660-ban kemény ostrom után adta át Balogh Máté várkapitány, miután a falak jó része leomlott és a 850 fős védősereg is 330 emberre fogyatkozott. 1692-ben Heisler császári generális csapatai foglalták el. A császáriak által kijavított várat Rákóczi fejedelem kurucai sikertelenül ostromolták. Az 1848/49-es szabadságharcban császári helyőrsége átállt a forradalmárok oldalára. 1857-től hadászati jelentősége megszűnt, de továbbra is katonai objektum maradt. A román securitate 1947-52 között átmeneti fogolytábort működtetett a belső várkastélyban. A vár területe szabadon látogatható.             

Kattintson egy képre, ha szeretné nagyban megtekinteni.    / Ha nem a nyitóoldalról érkezett, a nyitóoldal innen elérhető: www.erdely-szep.hu /