Pusztakamarás
Pusztakamarás első írásos említése 1322-ből maradt fenn: Kamarás. Királyi birtokként, a kamara igazgatásában alakult ki, innen a néveredet.

Itt született és töltötte gyermekéveit Kossuth díjas írónk, Sütő András. A szülői ház emlékhely, kis múzeum. / A főútról a Novoly irányt jelző táblánál a faluba betérve a református templomnál jobbra fordulva 100-150 méterre jobboldalon találjuk a házat. Szemben, kicsit fentebb, a 140 számú házban lakik Orbán Ilus néni, aki szívesen kinyitja és megmutatja a házat./

A faluból Novoly felé haladva a falu vége előtt jobboldalt találjuk a Kemény család kúriáját, ill. ami megmaradt belőle, mert a cigányok már egy részét elhordták.  

A Mezőségben a törökök, a habsburgok és a pestis által megfogyatkozott lakosság pótlására a 18. században jelentős oláh betelepítés történt. Pusztakamarás már Trianon előtt is erősen román többségű volt, 2002-ben az 1502 fős faluban 185 magyar lakott, döntően reformátusok.

Kattintson egy képre, ha szeretné nagyban megtekinteni. / Ha nem a nyitóoldalról érkezett, a nyitóoldal innen elérhető: www.erdely-szep.hu /