Szejkefürdő
Szejkefürdő Székelyudvarhely szabad-idő központja és üdülőtelepe. Nevét a Szejke = zavaros forrásról, patakról kapta.  Itt van eltemetve Orbán Balázs a legnagyobb székely, író, történész, etnográfus. Az 1848-49-es szabadságharc után menekülnie kellett, keleti utazást tett, majd Nyugat-Európában járt, ott tanult meg fényképezni Viktor Hugo fiától. A Bach korszak végeztével hazatért, és gyalog illetve szekérrel bejárta Székelyföld valamennyi települését. Lefényképezte, lerajzolta a látnivalókat. Irattárakból kigyűjtötte a településekre vonatkozó iratokat. Megírta Székelyföld sok kötetes monográfiáját, amely ma is alapmű. Végrendeletében minden vagyonát a székely népre hagyományozta. A sírhoz számos székelykapun, 2015-ben 15 állt, keresztül vezet az út.
 A sírhoz legközelebbi székelykapu az Orbán Balázs által 1888-ban a házuk elé állíttatott kapu. Az itt felállított legrégebbi székelykapu a 4., melyet 1818-ban állítottak fel Fenyéden Gergely János és felesége László Zsuzsanna.
Szejkefürdőn étterem, sátorhelyek, kemping és üdülőházak, kiadó házak, borvíz forrás, borvíz múzeum, strandfürdő, szabadtéri színpad, könyvsátor, várják a turistákat. / E fotókat 2015-ben készítettem./
 
Szejkefürdőről film a vimeon: http://vimeo.com/8870627
 És a youtubon: http://www.youtube.com/watch?v=i_Yb0kW0H0M    

Kattintson egy képre, ha szeretné nagyobb nézetben megtekinteni.   / Nyitóoldal: www.erdely-szep.hu /