Szentjobb
Szentjobb X.-XI. századi magyar település a Berettyó mentén, Nagyváradtól északkeletre. Korábbi neve egy 1213-as oklevélben: Beruchyou =Berekjó = Berettyó a folyó neve. A berek = mocsaras, ingoványos területek, jó = folyó. / Jó szavunk eredeti jelentése: folyó, jelzi milyen fontos volt őseinknek a víz, a folyók, patakok./ A XI. században kis nemzettségi monostor állt itt. Valószínűleg 1061-ben, a Vata fia János vezette felkelés idején "menekítette" ide titokban Mercurius apát a Szent Jobbot a fehérvári káptalani kincstárból, melynek ő volt az őre. Szent László királyunk 1083-ban "emelte fel" István testét, s ekkor derült ki, hogy a jobb kéz hiányzik. 1084-ben László király hivatalosan is megalapította a Szentjobb apátságot s a korábbi fából épült monostor helyén kőből emeltek új monostort és templomot, a Szentjobb őrzője Mercurius apát maradt. A monostor körül kialakuló mezőváros neve is Szentjobb lett. A szerzetesi élet hanyatlása miatt a Szent Jobbot a XV. században elvitték Székesfehérvárra, majd onnan domonkos szerzetesek Raguzába. Mária Terézia szerezte vissza tőlük 1771-ben. A szentjobbi monostort a XVI. században a török veszély miatt várrá, erőddé alakították át. A Rákóczi szabadságharc, 1711 után a habsburgok lerombolták, 1740-es években köveiből épült a rk. templom.

Az elmúlt években román régészek ásatásokat végeztek, feltárták az egykori Szentjobb monostorból lett vár alapjait, de nem konzerválták sajnos, hanem egyszerűen visszatemettek mindent.
Az 1240 fős településen 2002-ben 84 % volt a magyarok aránya. / Fotók 2013./   

Kattintson egy képre, ha szeretné nagyobb nézetben megtekinteni.  / Ha nem a nyitóoldalról érkezett, a nyitóoldal innen elérhető: www.erdely-szep.hu /