Tordátfalva
Tordátfalva Árpádkori település Udvarhelyszéken, első írásos említése a pápai tizedjegyzékben, 1332-ben: villa Tortha, ekkor már templomos hely. A településnév a gyakori, még a sztyeppéről hozott magyaros személynévi névadás. Az Alba patak és a belé ömlő  Lok patak völgyében megbújó "elöregedő" székely falucskának már alig 90-100 lakója van, de egyre több házat vesznek meg és újítanak fel a városiak.
 Itt található a legrégebbi székelykapu, melyet még 1800-ban állítottak. A 215 év során természetesen többször is fel kellett újítani, a zsindely helyett is cserép van rajta, s a kaputükör is hiányzik éppen.
 A Végh kúria nemesi családé volt, székely barátom, Attila, anyai ágon e nemesi család leszármazottja. Náluk vendégeskedtünk, s ők készítették, tőlük kaptam a szép kispárnát, melyre e honlapom linkjét is ráhímezték. A Végh kúria a komcsi időkben Tsz központ volt.
 Az I. világháborús hősök emlékművén külön névsorban szerepelnek az 1916-os oláh betörés itteni áldozatai.
 Az unitárius templom 1823-ban épült az Árpádkori templom helyén.
 Tordátfalva érdekes látnivalója a "Fiasmál", amely a monda szerint egy dúsgazdag fösvény kastélya volt, aki rosszul bánt az emberekkel, megátkozták, a kastély elsűlyedt, a székely lányok által rakott asztagok pedig kővé váltak. A különleges terepalakulat mint egy várrom, s körülötte a "fiak" kis bástyák romjai, vagy kurgán és sírok. De az átvágásos régészeti feltárásnál semmit sem leltek. / Fotók: 2015./  
 

Kattintson egy képre, ha szeretné nagyobb nézetben megtekinteni.  / Nyitóoldal: www.erdely-szep.hu /